One Tooth

Οδοντιατρικοί μύθοι

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την προστασία των δοντιών και των ούλων μας. Η αναζήτηση των σωστών συμβουλών για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο. Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τους κοινούς μύθους οδοντικής υγιεινής και εξηγούμε γιατί δεν πρέπει να τους ακολουθείτε.​

Μύθος 1ος: Βεβαιωθείτε ότι έχετε βρέξει την οδοντόκρεμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας​

Η οδοντόπαστα περιέχει ήδη νερό, οπότε το επιπλέον νερό θα μπορούσε να την αραιώσει και συνεπώς να μειώσει την αποτελεσματικότητά της για τον καθαρισμό των δοντιών σας.

Μύθος 2ος: Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα​

Τα δόντια μας είναι σαν σφουγγάρια, απορροφώντας όλα τα χρήσιμα συστατικά της οδοντόκρεμας, ακόμα και αφού ολοκληρώσετε το βούρτσισμα. Απλώς φτύστε την περίσσια ποσότητα οδοντόκρεμας.

Μύθος 3ος: Βουρτσίστε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό.

Πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά μετά το φαγητό ή το ποτό πριν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Το επίπεδο pH στο στόμα σας αλλάζει όταν τρώτε και πίνετε, καθιστώντας το στόμα σας πιο όξινο. Το βούρτσισμα αμέσως  μετακινεί όλο αυτό το οξύ γύρω από το στόμα σας, προκαλώντας δυνητικά περισσότερες βλάβες και αυξάνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης.

Μύθος 4ος: Πρέπει να βουρτσίζετε σκληρά και δυνατά τα δόντια σας για να καθαρίσουν καλά​

Δεν χρειάζεται να τρίβετε τα δόντια σας σκληρά κατά το βούρτσισμα, καθώς μπορεί να βλάψει την επιφάνεια των δοντιών, να διαβρώσει μέρος του σμάλτου και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων σας. Το απαλό βούρτσισμα για δύο λεπτά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα, σε κυκλική κίνηση είναι το καλύτερο.

Μύθος 5ος: Είναι φυσιολογικό να αιμορραγούν τα ούλα σας κατά το βούρτσισμα ή το νήμα​

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή το νήμα οφείλεται σε φλεγμονή των ούλων λόγω υπερβολικής συσσώρευσης πλάκας, εμφάνισης ουλίτιδας ή άλλων αιτιών. Δεν είναι φυσιολογικό. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καλύτερη οδοντιατρική φροντίδα με καθημερινό βούρτσισμα και νήμα, καθώς και επίσκεψη στον οδοντίατρό σας για περιοδικούς ελέγχους και επαγγελματικό καθαρισμό.

Μύθος 6ος: Η τσίχλα λειτουργεί σαν βούρτσισμα

Η τσίχλα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Ορισμένες τσίχλες μπορούν να βοηθήσουν να έχετε καθαρότερα δόντια και καλύτερη αναπνοή, και ορισμένοι οδοντίατροι προτείνουν ακόμη και τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη ως μία λύση ανάγκης. Ωστόσο, ενώ μερικές τσίχλες βοηθούν στην υγεία του στόματος, εξακολουθούν να μην μπορούν να αντικαταστήσουν το βούρτσισμα.

Μύθος 7ος: Τα παιδιά δεν χρειάζεται να βουρτσίζουν τα δόντια τους​

Τα προσωρινά δόντια των μικρών παιδιών είναι πολύ σημαντικά! Παρέχουν τον απαραίτητο χώρο για τα μόνιμα δόντια να ευθυγραμμιστούν κάτω από τα ούλα και να αναπτυχθούν σωστά. Επειδή τα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δόντια, μπορεί να φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου και χρημάτων η φροντίδα τους. Ωστόσο, η διδασκαλία στα παιδιά καλής στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος, του νήματος και της επίσκεψης στον οδοντίατρο, σε νεαρή ηλικία τα βοηθάει να δημιουργήσουν σημαντικές δια βίου συνήθειες.

Μύθος 8ος: Πρέπει να πας στον οδοντίατρο μόνο εάν πονάνε τα δόντια σου.​

Αυτός είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος οδοντικός μύθος. Η εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε προβλήματα πριν ξεκινήσουν να εξελίσσονται. Όσο περισσότερο ελλοχεύουν χωρίς να εντοπίζονται, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν όταν αρχίσετε να τα παρατηρείτε. ​Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε οδοντικό πόνο, οι εξαμηνιαίες οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμοί για ενήλικες και παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας .

Μύθος 9ος: Τα δόντια αρχίζουν να χαλάνε λόγω γήρανσης​

Η γήρανση δεν αποτελεί αυτόματο παράγοντα επιδείνωσης της στοματικής υγείας. Όσοι φροντίζουν τα δόντια τους από τα παιδικά τους χρόνια, θα εξακολουθούν να έχουν υγιή δόντια όταν γεράσουν. Ομοίως, μόνο και μόνο επειδή είστε νέοι δεν σημαίνει ότι τα δόντια σας θα είναι υγιή. Σε γενικές γραμμές, η στοματική υγιεινή είναι σημαντική ανεξάρτητα από την ηλικία σας, οπότε φροντίστε να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές.

Espa banner