Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο για παιδιά

H πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο παιδοδοντιατρείο είναι καλό να γίνει μόλις εμφανισθεί το πρώτο δόντι στο στόμα ή με την συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του. Πρόκειται για συμβουλευτική επίσκεψη που αφορά συμβουλές διατροφής και στοματικής υγιεινής. Σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος αμέσως μετά τα πρώτα του γενέθλια, για την αποφυγή οδοντιατρικών προβλημάτων αργότερα. Πολλά από τα προβλήματα του στόματος όπως η τερηδόνα, έχουν τη βάση τους σ’ αυτήν την ηλικία.

Κατά την διάρκεια της πρώτης επίσκεψης η εξέταση γίνεται με την μορφή παιχνιδιού και ο παιδοδοντίατρος μας θα ενημερώσει τους γονείς για:

 • την σωστή διατροφή του παιδιού
 • τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, μπιμπερό)
 • τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού ή ατυχήματος
 • το βούρτσισμα των δοντιών
One Tooth

6 μηνών - 3 ετών

Τα πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα του παιδιού στην ηλικία των 5-6 μηνών. Πρόκειται για τους δύο κάτω τομείς. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των 3 ετών –κατά μέσο όρο– συνολικά 20 νεογιλά δόντια κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα του παιδιού. Πρόκειται για το σύνολο των νεογιλών δοντιών, τον νεογιλό φραγμό όπως τον ονομάζουμε.
Καθαρίζουμε τα νεογιλά δόντια;

Ναι, το καθάρισμα των δοντιών πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες από τον παιδοδοντίατρο μας, στην αρχή καθαρίζουμε με μια βρεγμένη γάζα ή με νερό ή με μια δακτυλική οδοντόβουρτσα (μπορούμε να την προμηθευτούμε από το φαρμακείο – δείτε σχετικό άρθρο για παιδικές οδοντόβουρτσες εδώ). Ιδανικά καθαρίζουμε τα δόντια μετά το μπάνιο ή, καλύτερα, μετά το τάισμα.

Λίγο αργότερα, όταν εμφανιστούν και οπίσθια δόντια (παιδικοί γομφίοι) καθαρίζουμε με μια παιδική οδοντόβουρτσα και νερό. Ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό είναι καλό να αφήνουμε το παιδί να προσπαθεί μόνο του. Στο τέλος όμως πρέπει να παρεμβαίνουμε κι εμείς.

Όταν το παιδί έχει μάθει πια να ξεπλένει το στόμα του, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε μια παιδική οδοντόκρεμα. Η ποσότητα όμως που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρή. Εσείς θα του μάθετε να βάζει στην οδοντόβουρτσα ποσότητα ίση με το μέγεθος μιας μικρής φακής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Η δύναμη του παραδείγματος: το παιδί πρέπει να βλέπει τους γονείς του να βουρτσίζουν τα δόντια τους για να τους ακολουθήσουν. Ακόμη και αν οι ρυθμοί ζωής σας δεν το επιτρέπουν θα πρέπει να είναι επιδίωξη σας.

One Tooth

3 - 6 ετών

Μέχρι και την ηλικία των 3 ετών, το παιδί σας πρέπει να έχει και τα 20 πρώτα (νεογιλά) δόντια στο στόμα του. Παράλληλα, αρχίζουν να αναπτύσσονται τα μόνιμα δόντια στη γνάθο κάτω από τα ούλα και τα πρώτα ενήλικα δόντια θα είναι έτοιμα να εμφανιστούν στο στόμα περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Από την ηλικία των 3 ετών και μετά αρχίζει το συστηματικό βούρτσισμα των παιδικών δοντιών δυο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ) με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, θα πρέπει το μικρό σας να χρησιμοποιεί ειδική παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Γάλα: προτιμάμε ένα οποιοδήποτε φρέσκο γάλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών.
Ατυχήματα: αν ένα από τα μπροστινά δόντια του παιδιού σας αλλάξει χρώμα, το πιο πιθανό είναι πως κάποιος τραυματισμός έχει προηγηθεί. Επισκεφθείτε άμεσα τον παιδοδοντίατρο σας για έλεγχο και οδηγίες.

One Tooth

6 - 12 ετών

 • 6 – 8 ετών​

Τα πρώτα μόνιμα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους. Ο γομφίος'(τραπεζίτης) του 6ου έτους είναι το πρώτο μόνιμο δόντι που εμφανίζεται. Βγαίνει στο πίσω μέρος, πίσω από τα βρεφικά δόντια. Στην ηλικία των 8 ετών το παιδί έχει: 4 πάνω μόνιμους τομείς, 4 κάτω μόνιμους τομείς και από έναν πρώτο μόνιμο γομφίο σε κάθε πλευρά.

 • 8 – 10 ετών​

Τα νεογιλά δόντια δίνουν την θέση τους σε όλο και περισσότερα μόνιμα και οι ανάγκες για στοματική φροντίδα μεγαλώνουν. Κατά την περίοδο αυτή οι παιδικοί (νεογιλοί) γομφίοι (τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος) και οι κοπτήρες (στη πρόσθια περιοχή του στόματος) αντικαθίστανται με μόνιμα. Είναι σημαντικό την περίοδο αυτή να ενθαρρύνετε τα παιδιά μετά το πλύσιμο των δοντιών να ανοίγουν το στόμα τους μπροστά στον καθρέπτη και να εκτιμούν την κατάσταση των δοντιών τους. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να θεωρήσουν την στοματική τους υγιεινή προσωπική υπόθεση.

 • 10 – 12 ετών​

Μέχρι την ηλικία των 12, συνήθως έχει πέσει και το τελευταίο νεογιλό δόντι, και από αυτό το σημείο και στο εξής τα παιδιά έχουν 28 μόνιμα δόντια. Η έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών προβλημάτων σε αυτήν την ηλικία είναι πολύ σημαντική και μπορεί να αποτρέψει μεγαλύτερα ορθοδοντικά προβλήματα στο μέλλον.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι είναι εξαιρετικά ευπαθή δόντια. Για να τους προστατεύσουμε κάνουμε επικαλύψεις με υγρή σύνθεση ρητίνη (Sealants). Αυτές οι επικαλύψεις μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικές για το μέλλον της στοματικής υγιεινής του παιδιού. Πηγαίνετε τα παιδιά στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, ακόμα και αν δεν πονάνε τα δόντια τους. Αυτό θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων πριν γίνει μόνιμη ζημία.

One Tooth

Ορθοδοντική Θεραπεία

Η επιστημονική έρευνα και οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με την εμπειρία του παρελθόντος έχουν οδηγήσει πολλούς γονείς στο να λύσουν τα ορθοδοντικά προβλήματα των παιδιών τους σε νεαρή ηλικία.

Στην πρώτη επίσκεψη (διάρκειας περίπου μισής ώρας) γίνεται η πρώτη εκτίμηση του προβλήματος και της στοματικής υγιεινής του παιδιού, ενημερώνεται ο γονέας για την ορθοδοντική θεραπεία και τις σχετικές μεθόδους. Στο δεύτερο πλέον ραντεβού θα πρέπει να έχετε μαζί σας, μια πρόσφατη πανοραμική και μία κεφαλομετρική ακτινογραφία, παίρνονται αποτυπώματα και βγάζουμε φωτογραφίες. Εκτιμώντας όλα τα δεδομένα βγαίνει και το τελικό σχέδιο θεραπείας.

Μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί διαρκέσει μερικούς μήνες ή και χρόνια. Συνήθως διαρκεί 1,5 με 2 χρόνια. Η διάρκεια της εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, την ηλικία του παιδιού και τη συνεργασία του (τήρηση των προγραμματισμένων συναντήσεων, φροντίδα των ορθοδοντικών συσκευών, συνεπής τήρηση των οδηγιών που δίνονται για κάθε στάδιο της θεραπείας).

Πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία​
Σε κάθε τακτικό επανέλεγχο ανεξαρτήτως ηλικίας, γίνεται εκτίμηση της ορθοδοντικής
κατάστασης του παιδιού. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία με απλές κινητές συσκευές
(μασελάκια) και με εύκολο τρόπο να λύνουμε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων πριν αυτά
εγκατασταθούν και επιδεινωθούν.

One Tooth

Σιδεράκια​

Εφόσον φορέσει το παιδί σας σιδεράκια, ειδικά τις πρώτες ημέρες, ενδέχεται να αισθανθεί πίεση στα δόντια φορώντας τα σιδεράκια, η οποία υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερο από 5 μέρες. Η ενόχληση αυτή είναι μικρή συγκριτικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Τα βασικά είδη από σιδεράκια είναι τρία: (α)τα σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά των δοντιών, που είναι τα κλασσικά μεταλλικά, (β) τα πορσελάνινα σιδεράκια (λευκά σιδεράκια) και (γ) τα γλωσσικά σιδεράκια (αόρατα) τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Ο ορθοδοντικός μας θα σας συστήσει την ιδανική ορθοδοντική θεραπεία για την περίπτωση του παιδιού σας.

Διάφανοι νάρθηκες Invisalign​

Μία καινούργια καινοτόμα μέθοδος θεραπείας είναι οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign, ένας πρακτικά αόρατος τρόπος για να ισιώσουν τα δόντια του παιδιού σας. Με τη χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης σε υπολογιστή, το Invisalign παρουσιάζει το πλήρες πλάνο θεραπείας του παιδιού σας, με βάση την αρχική θέση των δοντιών του έως την τελική επιθυμητή θέση. Στη συνέχεια, κατασκευάζονται μια σειρά από διάφανους νάρθηκες ειδικά για τα δόντια του ώστε να μετακινούνται λίγο-λίγο, μέσω μιας σειράς προσεκτικά ελεγχόμενων κινήσεων. ​

Το παιδί σας θα φοράει τον κάθε νάρθηκα για περίπου δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα τον αντικαθιστά με τον επόμενο στη σειρά, έτσι ώστε τα δόντια να μετακινούνται προοδευτικά προς την αναμενόμενη τελική θέση.

Οι διάφανοι νάρθηκες Invisalign εφαρμόζουν άνετα στα δόντια του παιδιού σας και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τον έλεγχο της κίνησης των δοντιών, μετακινώντας απαλά τα δόντια του.

Επείγοντα

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εφόσον χρειαστείτε οδοντίατρο για παιδιά, είμαστε πάντα εδώ για να σας βοηθήσουμε. Νοιαζόμαστε για την υγεία του παιδιού σας και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει χωρίς πόνο. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει οδοντιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλέστε μας αμέσως στο 210 623 0737

Οι πιο συχνές περιπτώσεις εκτάκτων οδοντιατρικών περιστατικών σχετίζονται με κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις ή συμπτώματα:

 • Έντονος, επίπονος πονόδοντος
 • Πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου, αντίστοιχα με κάποιο ή κάποια δόντια. Πολλές
  φορές συνυπάρχει και πυρετός
 • Τραυματισμός στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα κινητικότητα,
  κάταγμα ή να έχει βγει ολόκληρο δόντι από τη θέση του.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια από αυτά συνίσταται η άμεση επικοινωνία μαζί μας για συμβουλές, ανακούφιση από τον πόνο ή φαρμακευτική κάλυψη. Καλέστε μας στο 210 623 0737

Μάθετε περισσότερα

                                   Δείτε τις υπηρεσίες για παιδιά
Espa banner