Μόλις εμφανισθεί το πρώτο δόντι στο στόμα ή με την συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του. Πρόκειται για συμβουλευτική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, που αφορά συμβουλές διατροφής και στοματικής υγιεινής. Σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος αμέσως μετά τα πρώτα του γενέθλια, για την αποφυγή οδοντιατρικών προβλημάτων αργότερα. Πολλά από τα προβλήματα του στόματος όπως η τερηδόνα, έχουν τη βάση τους σ’ αυτήν την ηλικία.
Πρόκειται για κάτι αρκετά συνηθισμένο στα παιδιά όσον αφορά τα κάτω πρόσθια δόντια.
Αυτό συμβαίνει γιατί σε αρκετές περιπτώσεις το μόνιμο δόντι αναπτύσσεται σε πιο οπίσθια θέση με αποτέλεσμα κατά την ανατολή του να μην προκαλεί την αναμενόμενη απορρόφηση στη ρίζα του νεογιλού.
Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να αφαιρέσουμε το νεογιλό δόντι. Το μόνιμο στη συνέχεια θα έρθει κανονικά στη θέση του στον φραγμό με τη βοήθεια της γλώσσας που βρίσκεται από πίσω.
Αρκετά συχνά επίσης, προκαλείται συνωστισμός καθώς τα κάτω δόντια δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε την συμβουλή του οδοντιάτρου σας.
Γιατί, πολύ απλά η υγεία των νεογιλών δοντιών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια είναι ικανά να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο παιδί (όπως πόνο, αποστήματα, προβλήματα γενικής υγείας) καθώς και στα μόνιμα δόντια πριν ακόμα αυτά εμφανιστούν στο στόμα
Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, ευχάριστη για το παιδί που χρησιμεύει στον πρόληψη της τερηδόνας. Αφού τα δόντια καθαριστούν, εφαρμόζουμε ένα ζελέ με ευχάριστη γεύση που ενισχύει την αδαμαντίνη, έτσι ώστε τα δόντια να είναι πιο «ανθεκτικά στην επίθεση της τερηδόνας». Η φθορίωση είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες.
Είναι πλαστικές ουσίες οι οποίες τοποθετούνται σε ελάχιστη ποσότητα και φράζουν τις στενές οπές και σχισμές των γομφίων. Από αυτές συνήθως ξεκινά η τερηδόνα, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα. Πρέπει να εφαρμόζονται μετά την ανατολή των πρώτων και δεύτερων μονίμων γομφίων, δηλαδή στην ηλικία των 6-7 και 12-13 ετών.
Αυτή η συνήθεια θα πρέπει να σταματήσει περίπου στην ηλικία των 3-4 ετών, ώστε τυχόν ορθοδοντικά προβλήματα να διορθωθούν από μόνα τους. Αν όμως αυτό παραταθεί μετά το 4ο έτος ηλικίας, οι βλάβες κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και έπειτα είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία τους.
Τα πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα του παιδιού στην ηλικία των 5-6 μηνών. Πρόκειται για τους δύο κάτω τομείς. Στη συνέχεια και μέχρι την ηλικία των 3 ετών –κατά μέσο όρο– συνολικά 20 νεογιλά δόντια κάνουν την εμφάνισή τους στο στόμα του παιδιού. Πρόκειται για το σύνολο των νεογιλών δοντιών, τον νεογιλό φραγμό όπως τον ονομάζουμε.
Το καθάρισμα των δοντιών πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα. Στην αρχή καθαρίζουμε με μια βρεγμένη γάζα ή με νερό ή με μια δακτυλική οδοντόβουρτσα (μπορούμε να την προμηθευτούμε από το φαρμακείο).
Ιδανικά καθαρίζουμε τα δόντια μετά το μπάνιο ή, καλύτερα, μετά το τάισμα.
Όταν εμφανιστούν τα οπίσθια δόντια (παιδικοί γομφίοι) καθαρίζουμε με μια παιδική οδοντόβουρτσα και νερό. Ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό είναι καλό να αφήνουμε το παιδί να προσπαθεί μόνο του. Στο τέλος όμως πρέπει να παρεμβαίνουμε κι εμείς.
Όταν το παιδί έχει μάθει πια να ξεπλένει το στόμα του, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε μια παιδική οδοντόκρεμα. Η ποσότητα όμως που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρή. Εσείς θα του μάθετε να βάζει στην οδοντόβουρτσα ποσότητα ίση με το μέγεθος μιας μικρής φακής.
Από την ηλικία των 3 ετών αρχίζουν να αναπτύσσονται τα μόνιμα δόντια στο σαγόνι κάτω από τα ούλα και τα πρώτα ενήλικα δόντια θα είναι έτοιμα να εμφανιστούν στο στόμα περίπου στην ηλικία των 6 ετών.
Καλό θα ήταν να πηγαίνουν κάθε έξι μήνες, ακόμα και αν δεν πονάνε τα δόντια τους. Αυτό θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων πριν γίνει μόνιμη ζημία.
Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Ελέγξτε το στόμα του παιδιού. Αν λείπουν κάποιο ή κάποια από τα μόνιμα δόντια πριν φύγετε από τον χώρο του ατυχήματος ψάξτε για τα δόντια. Όταν τα βρείτε κρατείστε τα δόντια από την μύλη και όχι από τη ρίζα τους. Συντηρείστε τα σε ένα ποτήρι με φυσιολογικό ορό ή αν αυτό δεν είναι δυνατό σε ένα ποτήρι με φρέσκο γάλα. Επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας. Η επανατοποθέτηση του δοντιού είναι απολύτως εφικτή!
Δεν συνίσταται η επανατοποθέτηση των νεογιλών δοντιών. Σε περίπτωση που φύγει κάποιο νεογιλό δόντι λόγω ατυχήματος, απλώς περιμένουμε το αντίστοιχο μόνιμο να κατέβει. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.
Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό μαλακό προστατευτικό που θα προστατεύει τα δόντια του, τα χείλη, τα μάγουλα και τα ούλα από τραυματισμούς που σχετίζονται με αθλητικές εκδηλώσεις. Ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά.
Ο κίνδυνος από τις οδοντιατρικές ακτίνες Χ είναι πολύ μικρός. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο την ποσότητα της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται τα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικές ποδιές μόλυβδου. Εξάλλου οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες απεικόνισης εξασφαλίζουν ακόμη μικρότερη έκθεση των παιδιών στην ακτινοβολία.
Ναι βεβαίως. Αναλαμβάνουμε οδοντιατρικά, παιδιά με ειδικές ανάγκες (αυτισμό, σπαστική τετραπληγία κλπ.). Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε τέτοια περιστατικά και μπορούμε να βοηθήσουμε.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες, οι ασθενείς αισθάνονται πίεση στα δόντια φορώντας τα σιδεράκια τους (αυτό κρατά λιγότερο από 5 μέρες). Αν η πίεση είναι μεγάλη ενδείκνυται και η χορήγηση αναλγητικών. Πάντως, η ενόχληση αυτή είναι μικρή συγκριτικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.
Τα σιδεράκια που τοποθετούνται εξωτερικά των δοντιών είναι τα κλασσικά μεταλλικά, και τα πορσελάνινα σιδεράκια (λευκά σιδεράκια). Τα γλωσσικά σιδεράκια (αόρατα) τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Ο ορθοδοντικός μας θα σας συστήσει την ιδανική ορθοδοντική θεραπεία για το πρόβλημα σας.
Οπωσδήποτε! Ο καθαρισμός, η φθορίωση και ο έλεγχος για τυχόν τερηδόνες είναι απαραίτητα περισσότερο τώρα.
Κάθε 4 εβδομάδες, εξαρτάται από τα σιδεράκια του ασθενούς.
Είναι σημαντικό να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά τρεις φορές τη μέρα- μετά από τα κύρια γεύματα- και να χρησιμοποιείς φθοριούχα οδοντόπαστα. Να είσαι πιο σχολαστικός στο βούρτσισμα στα σημεία μεταξύ δοντιών- ούλων . Εκτός από την οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιείς φθοριούχο στοματικό διάλυμα, για μεγαλύτερη προστασία.
Κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου, βγάζε το κινητό μηχάνημα και βούρτσιζέ το με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Ξέπλυνε με κανονικό νερό- όχι ζεστό. Περίπου δύο φορές την εβδομάδα μπορείς να χρησιμοποιείς επιπλέον ειδικά αναβράζοντα δισκία (τα προμηθεύεσαι από το φαρμακείο) για την απολύμανση του.
Αν έχεις λαστιχάκια, πρέπει οπωσδήποτε να τα φοράς συνέχεια (εκτός αν έχεις άλλες οδηγίες από τον ορθοδοντικό). Τα βγάζεις μόνο για να φας και για να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Πρέπει να τα αλλάζεις κάθε πρωί και να τα αντικαθιστάς αμέσως αν σπάσουν. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχεις πάντα κάποια παραπάνω λαστιχάκια μαζί σου. Μπορεί να νοιώσεις ενόχληση τις πρώτες μέρες φορώντας τα. Να θυμάσαι ότι αν η θεραπεία είναι πετυχημένη και γρήγορη εξαρτάται από το πόσο φοράς εσύ τα λάστιχα.
Ναι, είναι σημαντικό να σε βλέπει σ’ όλη την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Έτσι θα ελέγχει τα δόντια για τερηδόνα και τα ούλα για ουλίτιδα.
Συνιστάται η χρήση νάρθηκα, ειδικά στα σπορ που έχουν επαφή, όπως το μπάσκετ. Μπορείς να το προμηθευτείς από τον ορθοδοντικό σου.
Αν παίζεις πνευστά, τρομπέτα ή σαξόφωνο, τότε τα σιδεράκια μπορεί να σε δυσκολεύουν. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις γλωσσικά σιδεράκια, ειδικά σιδεράκια που τοποθετούνται από τη μέσα (γλωσσική) πλευρά των δοντιών.
Ναι, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύεις τα δόντια και τα σιδεράκια. Ιδανικά πρέπει:
Είναι πολύ δύσκολο να θεραπεύσουμε χαλασμένα δόντια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κύηση προκαλεί πράγματι μια αυξημένη ευαισθησία στα ούλα, τα οποία μπορεί να αρχίσουν να αιμορραγούν. Οι μολύνσεις είναι επίσης πολύ συχνές και σοβαρότερες θέτοντας σε κίνδυνο το έμβρυο και την μητέρα. Κάθε πόνος λοιπόν θα πρέπει να οδηγεί στον οδοντίατρο χωρίς καμία καθυστέρηση.
Το πιο ευαίσθητο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων, την έκθεση σε ακτινοβολία και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν στο έμβρυο ή στην έγκυο είναι το πρώτο τρίμηνο καθώς τότε λαμβάνει χώρα και ολοκληρώνεται η οργανογένεση του εμβρύου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή λήψης ακτινογραφίας του δοντιού, προκειμένου να μην ακτινοβοληθεί η έγκυος άσκοπα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών από τον οργανισμό της εγκύου. Η ορμονική αυτή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με την εγκυμοσύνη, συνήθως στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, και σταματά με την ολοκλήρωσή της.
Αυτό που θέλει προσοχή είναι το γεγονός ότι στις περιπτώσεις αυτές η ουλίτιδα, στα πρώτα στάδια δεν προκαλεί ενοχλήματα. Σε μεγάλο ποσοστό, το μοναδικό ίσως σύμπτωμα είναι η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών, γεγονός όμως που συχνά περνά απαρατήρητο. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος.
Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας. Τα οστά και η διατροφή σας και όχι τα δόντια σας είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από την μητέρα και γι’ αυτό “χαλάνε” τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Θα πρέπει να μην καταναλώνετε αλκοόλ και βέβαια, να μην καπνίζετε. Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που “χαλάει” τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που “έκλεψε” το έμβρυο. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζετε την κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα.
Ο περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός, ιδιαίτερα εάν έχετε συμπτώματα σαν αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν τον τοκετό, διότι μετά ίσως χρειαστεί να περάσουν και τρεις μήνες μέχρι να μπορέσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού. Βεβαίως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, μια και αυτό μπορεί να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας ή τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσει για την περίπτωσή σας. Κατά την διάρκεια του πρώτου τρίμηνου, είναι εντελώς απαγορευτικό να γίνει μια ακτινογραφία. Μπορείτε να προχωρήσετε σε μια ακτινογραφία αργότερα χρησιμοποιώντας μια πόδια ακτινοπροστασίας για να προστατεύεστε την κοιλιά. Αλλά θα πρέπει να περιμένετε μετά τον τοκετό για να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία.
Αν πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα τερηδόνας η κάποιο άλλο πρόβλημα, δεν μπορείτε να κάνετε χρήση των ίδιων τύπων αναισθητικών που μπορούσατε να κάνετε πριν. Τα αναισθητικά που είναι συμβατά με την εγκυμοσύνη, είναι σχετικά αποτελεσματικά, και ίσως να αισθανθείτε κάποια ενόχληση κατά την διάρκεια της επέμβασης. Κατ επέκταση υπάρχουν λύσεις, αλλά μειώνεται δραστικά το εύρος των φαρμάκων που επιτρέπονται για την αντιμετώπιση του πόνου και των μολύνσεων. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν παρά να δοθούν για μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο, όπως και τα περισσότερα αναλγητικά και επιπλέον δεν επιτρέπεται να χορηγηθούν κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης.
Πριν από κάθε εγκυμοσύνη, πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για έναν ολοκληρωμένο έλεγχο που θα συνοδεύεται από έναν καθαρισμό και μια πανοραμική ακτινογραφία. Εάν κατά την διάρκεια του ελέγχου αποκαλυφθεί κάποιο απόστημα η κύστη, πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να αφαιρεθεί. Κατά την διάρκεια του πρώτου τρίμηνου κανένα δόντι δεν μπορεί να απονευρωθεί. Και καμία στεφάνη (θήκη) δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα για να αποφύγετε την δημιουργία της οδοντικής πλάκας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
Ένα σωστό βούρτσισμα είναι ο απαλός και σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα και από τις τρεις πλευρές τους με σκοπό είναι να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα τροφής και την πλάκα από τις συγκεκριμένες επιφάνειες..
Ιδανικά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον μετά από τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).
Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι ένδειξη φλεγμονής, συνήθως ουλίτιδας. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με έναν καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνουμε πιο σχολαστικοί με την στοματική υγιεινή μας.
Αν δεν καθαρίζουμε τα δόντια μας τακτικά και σχολαστικά τότε πολύ μικρά υπολείμματα τροφών μένουν σφηνωμένα μεταξύ των δοντιών και αναπτύσσουν λόγω της αποσύνθεσης που υφίστανται, πολύ δυσάρεστες οσμές. Επίσης αν τα ούλα σας αιμορραγούν συχνά όταν καθαρίζετε τα δόντια σας τότε και αυτό μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση κακοσμίας.
Ο συνηθέστερος τύπος κακοσμίας του στόματος είναι η πρωινή κακοσμία πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή φάμε ή πιούμε κάτι. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους και προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου.
Καλύτερα όχι, χωρίς ανάλογη οδηγία από τον οδοντίατρο σας. Στοματικό διάλυμα χρησιμοποιούμε μόνο όταν μας το συστήνει ο οδοντίατρος μας και για όσο καιρό κρίνεται ότι είναι απαραίτητο. Το στοματικό διάλυμα δε μπορεί να επιτύχει την απομάκρυνση των μικροβίων από τις επιφάνειες των δοντιών. Αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε δόντια και στοματικό βλεννογόνο ενώ η καταπολέμηση της κακοσμίας είναι μόνο προσωρινή.
Οι έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα μεταξύ ηλεκτρικής και συμβατικής οδοντόβουρτσας. Η επιλογή ηλεκτρικής ή συμβατικής οδοντόβουρτσας αποτελεί καθαρά θέμα προτίμησης του καθένα.
Ακόμα κι αν φροντίζετε καλά την στοματική υγιεινή σας, είναι σίγουρο ότι έχετε ακόμα πολλά βακτήρια στο σάλιο και στο στόμα σας. Αυτά, αναμιγνύονται με πρωτεΐνες και υπόλοιπα τροφών για να σχηματίσουν την οδοντική πέτρα. Η ποσότητά της ποικίλει από άτομο σε άτομο και γι’ αυτό υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται να κάνει καθαρισμό κάθε 4 μήνες και άλλος κάθε χρόνο. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι ανά 6-8 μήνες η αφαίρεση της πέτρας με καθαρισμό είναι υποχρεωτική για τη διατήρηση της υγείας του στόματος.
Μία επίσκεψη κάθε έξι μήνες για προληπτικό έλεγχο, ακόμα και αν δε νοιώθουμε κάποια ενόχληση, είναι η ιδανική συχνότητα. Ο οδοντίατρος είναι ικανός να εντοπίσει και να θεραπεύσει τα πρώτα στάδια από τυχόν ασθένειες, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα και να μας εξασφαλίσει ένα υγιές στόμα και ένα λαμπερό χαμόγελο.
Είναι μία φλεγμονή των ούλων και είναι η πρώτη ένδειξη ύπαρξης νόσου στα ούλα. Τα ούλα αποκτούν ένα έντονο ερυθρό χρώμα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που παραμελούν την στοματική τους υγιεινή ή δεν βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με έναν καθαρισμό από τον οδοντίατρο.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνεχόμενη πάθηση, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ουλίτιδα επειδή μπορεί να έχει πολύ ήπια μορφή. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η τερηδόνα είναι μία διαδικασία η οποία προκαλεί φθορά στα δόντια. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην ύπαρξη των οξέων, τα οποία παράγονται με την αλληλεπίδραση των βακτηρίων της οδοντικής πλάκας και των σακχάρων των τροφών. Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού, την εξωτερική ουσία του δοντιού, και δημιουργεί κοιλότητες στο δόντι.
Ναι, η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τερηδόνας. Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και άμυλο όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, οι πατάτες, αλλά και τα φρούτα, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά ό,τι περιέχει ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά, μπισκότα, ροφήματα βοηθούν στην ανάπτυξη της τερηδόνας.
Σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος που παραμένουν οι τροφές αυτές στα δόντια μας. Όσο πιο σύντομα ακολουθήσει βούρτσισμα των δοντιών, τόσο θα μειωθεί η τερηδονική δραστηριότητα.
Η περιοδοντίτιδα είναι μία ασθένεια που προκαλεί τα ούλα σας να διαχωριστούν από τα δόντια σας, φθείροντας όχι μόνο τα ούλα σας, αλλά και τα οστά που κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους.
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από περιοδοντίτιδα χωρίς να το γνωρίζουν γιατί αυτή εξελίσσεται πολύ αργά, χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα, όπως έντονη αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα, πρήξιμο στα ούλα, κινητικότητα δοντιών, τότε η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει αρκετά και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο μας και να ελέγχουμε τα δόντια και τα ούλα μας, έτσι ώστε η περιοδοντίτδα να εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.
Ναι, θεραπεύεται. Αρχικά με βαθύ καθαρισμό και αν χρειαστεί και με επέμβαση για αντιμετώπιση των βλαβών που έχει δημιουργήσει η ασθένεια αυτή. Με την κατάλληλη θεραπεία σταματάει η εξέλιξη της ασθένειας, αλλά δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να επανέλθει το κόκκαλο που έχει χαθεί και η υποχώρηση των ούλων.
Το οδοντικό εμφύτευμα έχει τη μορφή βίδας κατασκευασμένης από τιτάνιο, που αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει. Τοποθετείται στο οστό της γνάθου με σκοπό να παρέχει μία σταθερή και ασφαλή βάση για τα τεχνητά δόντια που αντικαθιστούν τα φυσικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το εμφύτευμα τοποθετείται μηχανικά μέσα στο οστό της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου, το εμφύτευμα ενσωματώνεται ενσωματώνεται σε αυτή.
Θα πρέπει να τηρούνται κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις: άτομα χωρίς ιατρικό ιστορικό, που δεν πάσχουν από σοβαρές γενικές παθήσεις και με καλή στοματική υγιεινή μπορούν να δεχθούν θεραπεία με εμφυτεύματα με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 99%.
Μια συγκεκριμένη ελάχιστη ποσότητα οστού στη γνάθο είναι επίσης βασική προϋπόθεση, πράγμα που διαπιστώνεται με ακτινογραφικό έλεγχο. Εντούτοις, ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτή η ελάχιστη ποσότητα οστού στη γνάθο, υπάρχει πλέον μια πληθώρα λύσεων για την διαμόρφωση και βελτίωση της προς εμφύτευση περιοχής.
Για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται μία μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία, οπότε η όλη διαδικασία είναι αρκετά ανώδυνη, χωρίς προβλήματα. Για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση. Αν υπάρξουν ενοχλήσεις ή σπανιότερα πόνος, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χορήγηση παυσίπονων.
Τα εμφυτεύματα έχουν ελάχιστη διάρκεια ζωής τα 10 έτη, εφόσον έχουμε επιτυχή τοποθέτηση, διατήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής και τακτική (τουλάχιστον ανά έτος) οδοντιατρική παρακολούθηση. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, που είναι ένα πολύ ανθεκτικό και σκληρό μέταλλο. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σπάσουν και δεν μπορούν να τερηδονιστούν όπως τα δόντια μας. Ωστόσο, το κόκκαλο και τα ούλα που περιβάλουν τα εμφυτεύματα μπορούν να εμφανίσουν φλεγμονή. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης μιας τέτοιας επιπλοκής είναι απαραίτητη η καθημερινή αποτελεσματική στοματική υγιεινή.
Η λεύκανση των δοντιών είναι μία θεραπευτική διαδικασία, όπου αποχρωματίζονται τα δόντια, βελτιώνεται το χρώμα τους και η φωτεινότητα τους , με την ελάχιστα δυνατή επέμβαση. Με την μέθοδο αυτή, χωρίς να επηρεάζονται τα δόντια σας, κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν και να αποκτήσετε και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.
Όταν η συχνή κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και αναψυκτικών δημιουργούν χρωστικές που διεισδύουν στο σμάλτο και αλλά ζουν τον χρωματισμό των δοντιών μας.
Έτσι και αλλιώς τα δόντια με την πάροδο του χρόνου χάνουν σιγά – σιγά το αρχικό φωτεινό χρώμα τους και γίνονται πιο κίτρινα και σκούρα. Αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, που μπορούμε να ανατρέψουμε την διαδικασία της λεύκανσης.
Τέλος, η λεύκανση ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσχρωμίας των δοντιών που υπάρχει εκ γενετής ή σε αποχρωματισμό που παρουσιάζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Η λεύκανση ενδείκνυται σε άτομα άνω των 18 ετών, εκτός αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βλάβη.
Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διατηρείται για χρόνια, αλλά φθίνει στο πέρασμα του χρόνου. Εσείς είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης. Όσο περισσότερο εκτίθεται τα δόντια σας σε ποτά, τροφές και συνήθειες που χρωματίζουν τα δόντια( κάπνισμα, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι κ.α.) τόσο πιο σύντομα φθίνει το αποτέλεσμα της λεύκανσης, έχουμε επαναχρωματισμό των δοντιών και απαιτείται επανάληψη της λεύκανσης, κάθε 1 – 2 χρόνια.
Η διαδικασία της λεύκανσης είναι σε γενικές γραμμές μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένα άτομα είναι μία ελαφριά ευαισθησία των δοντιών (συνήθως στο κρύο) η οποία είναι προσωρινή και διαρκεί από ελάχιστες ώρες ως 2 – 3 μέρες. Η ευαισθησία αυτή είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη με ειδικά τζελ, εξειδικευμένες οδοντόπαστες ή με διακοπή της λεύκανσης για κάποιες ημέρες.
Τα αποτελέσματα της λεύκανσης εμφανίζονται άμεσα, ακόμη και μετά από την πρώτη εφαρμογή.
Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επέρχεται, συνήθως, μετά από δύο εβδομάδες περίπου.
Η διάρκεια της διαδικασίας της λεύκανσης διαφέρει ανάλογο με τον βαθμό αποχρωματισμού και το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα και υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση από 2-6 εβδομάδες.
Η λεύκανση των δοντιών δεν μπορεί να βλάψει τα δόντια και είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία.
Οι όψεις ρητίνης είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα ειδικού υλικού, που εφαρμόζονται απευθείας πάνω σε δόντια που είναι στραβά, φθαρμένα, χρωματισμένα ή σπασμένα. Βελτιώνουν το σχήμα, το χρώμα και την εμφάνιση των δοντιών, και κατά συνέπεια την συνολική εικόνα των δοντιών και του χαμόγελου μας.
Έχουμε δύο οδοντιατρεία στην Κηφισιά, το ένα απέναντι από το άλλο: το pediatric (για παιδιά) και το family (για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες).
Το τρίτο οδοντιατρείο της ONE TOOΘ είναι στην Παλλήνη και εξυπηρετεί παιδιά και ενήλικες.
Μόνο αν έχετε ένα πραγματικά επείγον οδοντιατρικό περιστατικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να μας καλέσετε, έστω και από τον δρόμο, για να μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ναι μπορείτε, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Παρόλο που κάθε ιατρείο έχει τη δική της γραμματεία, αν καλέσετε σε οποιαδήποτε γραμματεία και το ζητήσετε, θα προσπαθήσουμε να σας εξυπηρετήσουμε.